11. A - Editie

11.1. Algemene regel

Warning

de oude drukken (editie) hanteren andere regels.

Warning

Gewijzigd 23/04/2019!

Als een publicatie op een later tijdstip wordt hernomen, dikwijls onder dezelfde titel maar met gewijzigde inhoud, dan spreekt men over een nieuwe editie. In een publicatie wordt dat dan meestal verwoord als een nieuwe/vernieuwde/volgende/gewijzigde editie of druk.

Als in een publicatie een dergelijke editievermelding voorkomt, of wordt aangegeven dat de huidige publicatie een gewijzigde, vermeerderde, editie is van een vorige, dan wordt die vermelding opgenomen in het veld Editie, in de verwoording zoals ze voorkomt in de publicatie. Als het eerste karakter van de editievermelding een letter is, dan wordt die steeds als een hoofdletter ingevoerd.

Het is echter ook mogelijk dat de informatie over een andere editie niet in het document zelf wordt gevonden, maar extern. Door het specificeren van de bron van de editievermelding kan dat worden verduidelijkt.

Een eerste editie wordt niet vermeld.

Voorbeeld:

  • Fourth revised edition

  • Nuova ed.

  • 1st edition : wordt niet opgenomen

  • Herziene druk

  • 24.-30. Tsd : wordt niet opgenomen

  • 3th print of the 2nd ed. : wordt : 2nd ed.

  • 3. Auflage (in de betekenis van een echte editie).

  • Tweede vermeerderde druk.

  • European edition (om te onderscheiden van bv. een Amerikaanse editie).

Een nieuwe oplage van een bepaalde editie wordt niet vermeld. Maar zo'n oplagevermelding, of een drukvermelding - in zoverre deze vermelding niet moet worden beschouwd als de vermelding van een andere editie - kan eventueel wel worden genoteerd ter hoogte van de exemplaargegevens.

Warning

Wanneer het woord druk gebruikt wordt in de betekenis van oplage, dan wordt deze drukvermelding genegeerd in het editieveld.

Warning

Het Duitse Auflage kan twee betekenissen hebben: zowel die van editie als die van oplage. Als ze gebruikt wordt in de betekenis van oplage, wordt die vermelding genegeerd in het editieveld.

Warning

Voor elke nieuwe editie van een bestaand werk wordt een nieuwe titelbeschrijving aangemaakt.

11.2. Onduidelijkheid editie - druk/oplage

In sommige gevallen kan er gerechtvaardigde twijfel zijn of een vermelding (bv. tweede druk) moet beschouwd worden als een editievermelding of eerder als een drukvermelding - zeker als er geen vergelijkingsmateriaal voorhanden is en een publicatie niet gedateerd is. Denk bv. aan verhalenbundels die doorheen de tijd kunnen verschijnen met dezelfde titel maar met wisselende inhoud. In die gevallen kan die vermelding als een editievermelding worden beschouwd en in het editieveld ingevuld.

Indien er in zo'n situatie in de databank nog andere quasi identieke publicaties voorkomen (titel, auteur, paginering, uitgever, al of niet gedateerd, al of niet met een editievermelding) dan kan dat ook resulteren in een nieuwe beschrijving op basis van de algemene regel over het al of niet aanmaken van nieuwe records. De catalograaf stuurt dan ook een helpdeskbericht zodat een en ander eventueel kan uitgeklaard worden. Indien er twijfel blijft bestaan, blijft de editievermelding behouden in het record.

11.3. Bijzondere gevallen

Bij gewijzigde inhoud van cd-roms en dvd's wordt meestal een andere verwoording gebruikt, die echter wel als een editievermelding dient beschouwd te worden. Ook die vermelding wordt overgenomen zoals op de cd-rom of dvd vermeld staat.

Voorbeeld:

  • version 6

  • update 7

  • versie 1.2

  • editie 3 - update 8

Elektronische publicaties die regelmatig on-line worden geactualiseerd (zoals de zogenaamde e-boeken) krijgen geen editievermelding.